Skip to main content

Cum îmi aleg camera de fotografiat?

Una dintre primele dileme pe care le avem atunci când dorim să învățăm arta fotografierii este: ce cameră să-mi cumpăr? O întrebare pe care o văd deseori pe forumuri și pe care o primesc în mesaje private. De cele mai multe ori cel care adresează întrebarea se așteaptă la un raspuns simplu: produsul X sau Y. Lucrurile nu sunt chiar așa de simple și în continuare voi încerca să lămuresc criteriile alegerii camerei de fotografiat.

1. Camera noua sau second hand?

Dacă privim alegerea camerei prin prisma bugetului atunci prima dilemă va fi achizitionarea camerei noi sau folosită. Achizitionarea unei camere noi ne aduce garanția că produsul achiziționat nu a fost folosit și corespunde 100% specificatiilor producătorului. Uneori și camerele noi pot veni cu defecte de fabricație care în teorie vor fi acoperite de garanție. Dar am întalnit situatii în care defectul de fabricație nu este recunoscut de producator și astfel reparația va trebui suportată de către client. Dar o cameră second hand? In general uzura camerelor de fotografiat se reduce la uzura estetică a vopselei și elementelor de plastic și cauciuc. In cazul camerelor DSLR uzura shutter-ului este spaima celor care achiziționează camerele folosite. Când “pică” shutter-ul? Intrebare la care este foarte dificil de răspuns, se poate să se defecteze și la sub 10.000 de cadre și la peste 1 milion. Așadar această loterie este valabilă atât pentru camerele second hand cât și pentru cele noi.

O altă problemă care se ridică este cea a acumulatorilor care daca nu sunt întreținuți corespunzator se pot defecta. Aici camerele noi sunt în avantaj. O cameră din gama superioară folosită poate costa la fel sau chiar mai puțin ca o camera din clasa entry level. Calitatea fotografiilor, accesul și numarul de funcții cât și ergonomia vor fi influențate de gama din care face parte. O camera din gama superioara din urma chiar și cu 10 ani va produce rezultate mult mai bune ca o cameră entry level nouă. Este recomandat ca în cazul achiziționării camerelor și a obiectivelor second hand acestea să fie verificate la service-uri dedicate.

2. DSLR sau mirrorless?

Camerele DSLR sunt înlocuite treptat de noua tehnologie mirrorless. Are rost să ne uitam încă la camerele bazate pe vechea tehnologie? Avantajul greutății înclină balanța în favoarea camerelor mirrorless, acestea sunt mult mai compacte și cu o greutate redusă substanțial. Lipsa senzorului de autofocus aflat în camerele DSLR elimina problemele de decalibrare (front focus/back focus). In schimb varietatea obiectivelor disponibile înclină balanța în favoarea camerelor DSLR.

3. Care brand e mai bun?

Achiziționarea camerei de fotografiat nu se oprește în momentul în care am cumpărat camera. Vom avea nevoie de obiective și de accesorii. Camerele de fotografiat au monturi diferite ale obiectivelor și accesoriilor, astfel vom fi limitați de ofertă. Ar fi bine să ne interesăm în primul rand de varietatea de obiective disponibile. Pe piață există și firme care produc obiective, nu și camere, compatibile cu cele mai cunoscute brand-uri. Aceste obiective sunt calitativ asemăntoare cu cele produse de marile brand-uri dar la un preț mult mai mic. Fiecare montură în parte are o altă varietate de obiective disponibile și în funcție de popularitate putem să luăm în considerare și numarul de oferte second hand. In cazul accesoriilor lucrurile stau la fel, posibilitatea achizitionarii de accesorii de la alti producatori va influența bugetul considerabil. Un alt aspect de luat în considerare este ce camere de fotografiat au prietenii tăi. Astfel putem împrumuta sau testa obiective și accesorii la nevoie.

4. Accesoriile

Pentru că am amintit de ele, ce sunt accesoriile? Fie că ne referim la acumulatori, încărcătorul de acumulatori (din ce în ce mai mulți producatori de camere nu mai livrează camera cu încarcător separat), blițuri si declanșatoare toate acestea sunt compatibile cu modele specifice de camere. Si aici sunt producători de accesorii care se ridică la calitatea celor produse de brand-urile consacrate dar la un preț mult mai mic. Amintim de accesorii pentru că și ele sunt dedicate compatibilității cu un brand sau chiar cu un singur model de camera. In cazul în care ne decidem pe parcurs să schimbăm brand-ul camerei foto va trebui să înlocuim și accesoriile care pot deveni costisitoare.

5. Concluzie

In primul rând trebuie să ne decidem asupra unui buget, acest buget ar trebui să includă și minimum de accesorii în funcție de ceea ce dorim să fotografiem. Pasul urmator este testarea modelului. Aici avem două variante, dacă printre prietenii noștrii avem posesori ai respectivului model putem atât să testăm cât și să cerem păreri despre avantajele și eventualele probleme pe care le poate avea modelul dorit. A doua variantă este închirierea camerei de la magazine ce se ocupă cu închirierea echipamentelor fotografice. Acest detaliu, testarea, il recomand mai ales pentru alegerea obiectivelor. Astfel ne vom putea face o idee proprie asupra ergonomiei, calitătii imaginii și de ce nu dacă focala este potrivită pentru stilul nostru fotografic. Dacă alegem o cameră de fotografiat pentru a fotografia ca hobby vom lua în calcul greutatea pentru portabilitate. Dacă dorim ca prima cameră de fotografiat să fie o piatră de temelie pentru o viitoare meserie, atunci balanța va trebui înclinată în favoarea calității imaginii și a diversitații de obiective și accesorii disponibile.