Skip to main content

Calitățile unui fotograf!

Pentru a fi fotograf, în adevăratul sens al cuvântului, ai nevoie de mult mai multe decât un echipament foto profesional.

    1. Pasiune

Cel mai important aspect al unui fotograf este pasiunea. Fără această pasiune nu există evoluție. Pasiunea îți oferă acel impuls de a petrece timp cu camera în mâna, de a citi și a învăța cât mai multe, de a îți dori mereu un rezultat cât mai bun. Pasiunea este cea care te ajută să stai ore întregi, uneori nemișcat, pentru a surprinde un singur cadru special. Dacă trec săptămâni, luni, în care nu te-ai atins de camera foto, nu ai citit un articol despre fotografie, atunci ar fi cazul să  descoperi o altă activitate care să te convingă să te implici.

    2.  Răbdare

Ca în orice alt domeniu, a deveni fotograf cere timp, dar timp în care practici și înveți constant. Curba de învățare este de aproximativ 2 ani, astfel trebuie să îți oferi timp ca mintea, corpul să se obișnuiască cu ceea ce înveți, să începi treptat să vezi lumea prin obiectiv. Henri Cartier-Bresson spunea ca primele 10.000 fotografii sunt cele mai proaste. Nu te grăbi să faci lucruri complicate într-un timp scurt, începe prin a învăța lucrurile simple, prin a citi ce înseamnă arta din cărți și nu de pe Instagram. Învață cum să pui în valoare o floare, un apus, o jucărie.

    3. Viziune

Unele persoane se nasc cu această înclinație către arta fotografică, alții deși pasionați, nu se bucură de această viziune, ei trebuie să o dobândească. Indiferent de situație, viziunea trebuie cultivată, este absolut necesar să poți vedea cel mai bun cadru înainte de a face fotografia. Este important să știi cum să transmiți un mesaj sau cum să pui subiectul în valoare cu ajutorul viziunii și a compoziției.

    4. Educație artistică

Un fotograf poate avea cele mai scumpe și performante echipamente foto însă fără o educație artistică corectă, acestea își vor pierde din putere. O persoană cu un echipament performant însă fără educație artistică va face o fotografie mult mai proastă decât o persoană cu un echipament entry-level dar cu educație artistică bogată. Arta înseamnă a îți pune viziunea în practică prin folosirea regulilor de compoziție fotografică, a echilibrului vizual și a psihologiei formei. Această educație artistică se învață fie cu ajutorul unui curs, fie prin intermediul internetului însă trebuie ținut cont că nu toți oferă informațiile corecte despre ceea ce înseamnă artă.

   5. Gândire critică

Un fotograf trebuie sa fie un critic desăvârșit, niciodată cu ceilalți dar întotdeauna cu el. Dacă nu ești conștient de greșelile pe care le faci, de minusurile pe care le ai, nu vei putea evolua niciodată. De aceea foarte mulți sunt extrem de mândri de fotografiile lor fără nici un motiv, iar scuza lor este “așa a vrut artistul”. Ei sunt cei care vor rămâne acolo, la același nivel. Critica nu trebuie să fie una care să te tragă înapoi, toți greșim, ea trebuie să fie o critică constructivă, în care să îți dorești mai mult de la tine și mai bine cu fiecare fotografie. Totodată este important să acceptăm și să învățăm și din criticile exterioare, acolo unde sunt constructive și nu răutăcioase. Arta este subiectivă și creativă, ce îți place ție poate nu imi place mie, însă întotdeauna trebuie să existe acea bază care a dus la nașterea artei.

   6. Bun simț

Acest bun simț vine în doua forme, bun simț artistic și bun simț personal. Cel artistic se referă la faptul că trebuie să avem niște limite chiar și în artă. Linia între o fotografie extravagantă și ceva grotesc este foarte subțire. Atunci când creăm un cadru sau când edităm o fotografie, trebuie să avem limite, trebuie să învățăm să nu depășim acea linie a exagerări. Bunul simț personal se refera la cei 7 ani de acasă și înseamnă să respectăm ceea ce fotografiem, sa respectam colegii de breaslă și să avem un comportament profesional și prietenos.

   7. Creativitate/Imaginație

Creativitatea este soră cu viziunea. Ambele  trebuiesc învățate și antrenate, mai ales acolo unde nu sunt native. Creativitatea cere multe experiențe și nu neapărat în domeniul fotografiei dar și multă curiozitate. Călătoriile, vizite la muzee, cunoașterea altor stiluri de viață, vizionarea filmelor, analizarea portofoliilor fotografilor renumiți, citirea cărților, diferite jocuri de grup etc., toate contribuie la antrenarea creativității dacă încercăm să și învățăm ceva, nu doar să trecem prin ele precum gâsca prin apă.

  8. Curaj

Nu în ultimul rând, un fotograf trebuie să aibă curajul să își pună imaginația în practică. Dacă nu experimentezi nu ai de unde să știi cât de mult poți evolua. Încă de la început trebuie să îți găsești curajul de a îți transpune ideile în fotografie. Da, vor ieși prost cel mai probabil, la început, asta se întâmplă tuturor, însă treptat ținând cont de toate cele de mai sus vei ajunge să realizezi și să transmiți exact ceea ce îți propui.